Algemeen

Broodbeleg
Bij ons in de winkel vindt u veel meer dan de gebruikelijke varianten jam, honing en pindakaas. Hebt u bijvoorbeeld al eens tahin sesampasta geprobeerd? Of bosbessenjam van Haagland?

Jam:
Jam van Haagland komt rechtstreeks uit de natuur. Gemaakt van onbespoten fruit dat de tijd krijgt om te rijpen en daardoor vol van smaak is. Deze jam is gezoet met suikers uit het fruit zelf en bevat geen toegevoegde riet- en bietsuiker. De oorspronkelijke smaak en kleur blijven zoveel mogelijk bewaard en u vindt nog echte fruitstukjes terug in de jam.

Honing: 
Op de eerste mooie warme dag van het jaar vliegen de bijen uit op zoek naar nectar en stuifmeel. Tijdens het verzamelen van deze nectar en stuifvlieg vliegen de bijen van bloem tot bloem en zorgen zo voor bestuiving en bevruchting van de bezochte planten. De bij zuigt de nectar uit de bloem en verrijkt deze door toevoeging van enzymen. Voor dennen- en woudhoning verzamelen bijen in plaats van nectar zoete plantensappen, genaamd honingdauw, afkomstig van dennennaalden en bladeren. In de bijenkorf dikken de bijen de honing in waarna de honing in de wascellen worden opgeslagen om te rijpen.

De meest gebruikelijke manier om honing te oogsten is de raten te openen met een ontzegelmes, de honing in een centrifuge uit de raat te slingeren en dan af te vullen (in potten doen): de zogeheten slingerhoning.

Noten- en zadenpasta’s: 
Veel mensen denken bij notenpasta direct aan pindakaas, maar eigenlijk klopt dit niet. De pinda is namelijk geen noot, maar een peulvrucht. In onze winkel komt u wel andere varianten notenpasta tegen op basis van bijvoorbeeld, amandelen, cashewnoten, hazelnoten of combinaties daarvan.

Notenpasta’s zitten boordevol voedingsstoffen. Ze bevatten veel plantaardig eiwit en zijn daarnaast een bron van verschillende mineralen en B-vitamines. Bovendien zijn ze rijk aan onverzadigde vetzuren, die belangrijk voor onze gezondheid zijn.


Sappen
Oersap:
Is gemaakt van biologische besvruchten die van nature rijk zijn aan bio-actieve stoffen. De bessen hebben een laag natuurlijk suikergehalte en bevatten relatief veel looistoffen, waardoor ze een zure, maar ook wrange smaak hebben. Oersap is ongezoet en niet verdund, waardoor het meestal niet puur gedronken wordt, maar gemengd met bijvoorbeeld water of diksap.

Functionele sappen:
Pure sappen gemaakt uit biologische fruitsoorten zoals bosbessen, cranberry’s en andere bessen die van nature veel waardevolle bio-actieve stoffen bevatten. Deze sappen geven het lichaam bijvoorbeeld meer energie, maar ook als aanvulling op het dagelijkse portie fruit of gewoon om zo van te genieten.

Pure groente- en vruchtensappen:
Pure, vers geperste groenten en vruchten die ongezoet en zonder toevoegingen de fles in gaan. Deze 100% natuurlijke sappen hebben een volle en heerlijke smaak.

Diksap: 
Ingedikt sap van van biologische fruit. Hieraan wordt niks toegevoegd. De zoete smaak komt door de natuurlijke suikers die in de vruchten aanwezig zijn. Diksap is ook lekker in de yoghurt of als vervanger van suiker.

Siroop: 
Net zoals diksap, is siroop gemaakt van onbespoten vruchten. Om ze extra zoet te maken is hier wel een beetje suiker aan toegevoegd.


Koffievervangers
Een goed alternatief als u geen koffie kan of wil drinken, maar ook als u gewoon eens een keer iets anders wilt proberen. Bijvoorbeeld: de A.Vogel Bambu koffie, is een 100% natuurlijke koffievervanger, bereid uit zuiver biologisch gekweekte vruchten en granen. De mix van chicorei, turkse vijgen, tarwe, gemoute gerst en eikels, geeft een heerlijke koffie zonder cafeïne.


Koekjes
Naast koekjes gezoet met rietsuiker hebben we een ruime keuze koekjes gezoet met natuurlijke stropen van granen en fruit, zoals maisstroop, agavestroop en rijststroop. Koekjes gezoet met graan-stropen zijn minder zoet, maar verrassend lekker.


Functionele O
liën
Vetten zijn voor iedereen belangrijk. Naast energie, leveren ze ons de vetoplosbare vitaminen en onmisbare (essentiële) vetzuren. Ook de carotenoïden in groene en fruit, die als een antioxidant-functie hebben, worden beter opgenomen als ze in combinatie met wat vet worden gegeten. Vetten geven smaak en mogen dan ook beslist niet ontbreken in onze dagelijkse voeding.

Bouwstenen van vetten: Elke olie heeft een andere verhouding tussen meervoudige en enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Vetzuren zijn bouwstenen van vetten. Er zijn drie groepen vetzuren: verzadigde vetzuren, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren. Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke vetten en worden bij te hoge inname in verband gebracht met welvaartsziekten. Onverzadigde vetzuren zijn juist belangrijk voor onze gezondheid. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren komen vooral voor in: noten (m.u.v. walnoten), pinda’s, avocado, olijven, koolzaad, raapzaad en zonnebloemolie. Meervoudig onverzadigde vetzuren komen vooral voor in vette vis en lijnzaad, tarwekiemen, mais, soja, druivenpitten, walnoten en in zaden.

Essentiële onverzadigde vetzuren: Voor een aantal essentiële onverzadigde vetzuren (omega 3 en omega 6) geldt, dat ons lichaam deze niet zelf kan maken. We moeten deze dus uit onze voeding halen. Het bekendste omega 6 vetzuur is linolzuur en van de omega 3 vetzuur zijn dat afla-linoleenzuur en vette visvetzuren. Alfa-linoleenzuur komt slechts beperkt en in kleine hoeveelheden voor in natuurlijke voedingsmiddelen, waardoor we niet altijd in staat zijn om voldoende hiervan binnen te krijgen. Functionele oliën kunnen dan een goede aanvulling zijn, zoals bijvoorbeeld lijnzaadolie. Lijnzaadolie is rijk aan alfa-linoleenzuur. Door de vetzuursamenstelling is lijnzaadolie alleen geschikt voor koud gebruik.